Out of balance – “Home­office” meets family

Veran­stal­tungs­art:
  • Digitale Ver­an­stal­tung
  • Work­shop

The Graduate Center of TU Dort­mund Uni­ver­sity and Dort­mund Uni­ver­sity of Applied Sciences and Arts jointly organize this English-lan­guage online workshop for doctoral researchers working from home which focuses on the compatibility of family and career at universities.

Everyday work and family life is getting out of the usual routines and is often already very stressful. Home­schooling, childcare, and academic work is demanding to find one's way in pandemic times. Is the new family division of labor again at mothers' expense, or can new, partnership-based forms be developed?

The online workshop's goal for participants is to reflect on their own division of labor within the family system, and how they deal with their goals and resources. For this purpose, they are offered competence-strengthening methods and support. Furthermore, the group setting has a solidarizing and relieving effect.

In this workshop, participants can analyze their resources, beneficial and/or harmful influences, develop opportunities to change the gendered division of labor, understand manifest and symbolic rooms, and find new ways to combine career and family work.

Participants can clarify their issues together in the group under the guidance of experienced coaches. For this purpose, workshop instruments are offered, which work with different methods (collegial case counseling, situation analysis etc.).

The setting offers space for questions and exchange. Information on possible coping strategies as well as tools for everyday coping can be experienced.

Following the workshop, there will be further network meetings (probably in late June and early December). The participants will be informed about the exact dates in due time.

• Trainer: Dr. Iris Koall and Dr. Michael Tunç
  • Date: 4 and 18 May 2021, 6 p.m. to 8 p.m. each
  • Target group: Doctoral researchers of TU Dort­mund Uni­ver­sity or Dort­mund Uni­ver­sity of Applied Sciences and Arts
  • Participants: max. 10
  • Language: English

Registration

Further Information

Contact for further Information:

Für E-Autos gibt es eine Ladesäule am Campus Nord, Vo­gel­pothsweg.

Die Ein­rich­tun­gen der TU Dort­mund verteilen sich auf den größeren Campus Nord und den kleineren Campus Süd. Zudem befinden sich einige Bereiche der Hoch­schu­le im angrenzenden Technologiepark. Genauere In­for­ma­ti­onen kön­nen Sie den Lageplänen entnehmen.