Language, Sexuality and Discrimination

• Digitale Ver­an­stal­tung
  • Vor­trag
  • Vorlesung

This guest lecture by Professor Helen Sauntson from York St John Uni­ver­sity, explores and exemplifies lan­guage, discrimination and privilege in relation to sexual diversity and educational settings. The talk focuses on an analysis of lan­guage in the new statutory Relationships and Sex Education (RSE) guidance for schools in England, and some reactions from particular groups to the guidance’s inclusion of positive teaching of LGBTQ+ identities and relationships.

Scrutiny of the guidance reveals that, despite the inclusion of diverse sexual relationships and LGBTQ+ identities, this only occurs in a small section (two paragraphs) and the lan­guage used in these paragraphs is vague. Whilst the reforms are welcome and undoubtedly a positive step forwards, there is arguably still work to be done in terms of making LGBTQ+ identities and relationships even more visible in the guidance, and finding a way of ensuring that this aspect of the guidance is consistently being delivered in a positive and inclusive way by teachers. Moreover, the vague lan­guage of the new RSE guidance means that the implementation of the guidance by teachers is likely to be highly variable, a key issue that is currently being debated in various fora by academics, teachers and other practitioners.

Some groups have also re­cent­ly mobilised against this inclusion of positive teaching about LGBTQ+ identities and relationships in the new RSE guidance. Groups have, for example, held public protests outside schools in Birmingham. The protests suggest that although there is overwhelming support for the new guidance, in­clu­ding its section on LGBTQ+ identities, there are still groups in society who are opposed to teaching about this dimension of equality.

This talk analyses some of the key linguistic strategies deployed by the anti-LGBTQ+ protest groups to distort progressive views of gender and sexuality within the UK school context. Sauntson conducts a critical discourse analysis of talk in some of the publicly-available video recordings of the protests in order to examine how the groups use lan­guage to produce discrimination on the basis of sexual orientation (and sometimes also gender identity). In the final part of the talk, she considers some of the implications of the analysis for ELT.

Helen Sauntson is Professor of English Language and Linguistics and Director of the Centre for Language and Social Justice Research at York St John Uni­ver­sity in the UK.

The guest lecture is or­ga­nized by the institute of Diversity Studies.

For the Zoom link or any queries, write an e-mail to Albert Biel.

Contact for further in­for­mation:

Der Cam­pus der TU Dort­mund liegt in der Nähe des Autobahnkreuzes Dort­mund West, wo die Sauerlandlinie A45 den Ruhrschnellweg B1/A40 kreuzt. Die Abfahrt Dort­mund-Eichlinghofen auf der A45 führt zum Cam­pus Süd, die Abfahrt Dort­mund-Dorstfeld auf der A40 zum Cam­pus-Nord. An beiden Ausfahrten ist die Uni­ver­si­tät ausgeschildert.
Für E-Autos gibt es eine Ladesäule am Cam­pus Nord, Vo­gel­pothsweg.

Direkt auf dem Cam­pus Nord befindet sich die S-Bahn-Station „Dort­mund Uni­ver­si­tät“. Von dort fährt die S-Bahn-Linie S1 im 20- oder 30-Minuten-Takt zum Hauptbahnhof Dort­mund und in der Gegenrichtung zum Hauptbahnhof Düsseldorf über Bochum, Essen und Duisburg. Außerdem ist die Uni­ver­si­tät mit den Buslinien 445, 447 und 462 zu erreichen. Eine Fahrplanauskunft findet sich auf der Homepage des Verkehrsverbundes Rhein-Ruhr, außerdem bieten die DSW21 einen interaktiven Liniennetzplan an.

Zu den Wahrzeichen der TU Dort­mund gehört die H-Bahn. Linie 1 verkehrt im 10-Minuten-Takt zwischen Dort­mund Eichlinghofen und dem Technologiezentrum über Cam­pus Süd und Dort­mund Uni­ver­si­tät S, Linie 2 pendelt im 5-Minuten-Takt zwischen Cam­pus Nord und Cam­pus Süd. Diese Strecke legt sie in zwei Minuten zurück.

Die Ein­rich­tun­gen der TU Dort­mund verteilen sich auf den größeren Cam­pus Nord und den kleineren Cam­pus Süd. Zudem befinden sich einige Bereiche der Hoch­schu­le im angrenzenden Technologiepark. Genauere In­for­ma­ti­onen kön­nen Sie den Lageplänen entnehmen.